Intervju za španski list
67

Borrell kritikovao Von der Leyen zbog podrške Izraelu: "To što radi Netanyahu je neprihvatljivo"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U intervjuu za španski list El Pais, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izrazio je "snažno neodobravanje" putovanja predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen u Tel Aviv u oktobru 2023., nekoliko dana nakon izbijanja rata u Gazi.

"To putovanje Von der Leyen, s takvom potpuno proizraelskom pozicijom, bez predstavljanja bilo koga osim sebe u pitanju međunarodne politike, imalo je visoku geopolitičku cijenu za Evropu", rekao je on u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Kako je dodao, Hamas je ideja, "a protiv ideje se može boriti samo drugom idejom."

"Netanyahuovi planovi za Gazu su neprihvatljivi. Sjeme mržnje sije se generacijama", dodao je.

Von der Leyen se suočila sa brojnim kritikama zbog čvrste podrške Izraelu. Između ostalog, irska zastupnica u Evropskom parlamentu Clare Daly nazvala ju je "gospođom genocid".

Dalyin govor u Evropskom parlamentu postao je viralan krajem decembra nakon što je optužila Von der Leyen da je nadjačala vanjsku politiku kako bi "navijala za brutalni režim apartheida".

"Pa, moj Bože s takvim braniocima demokracije, mislim da govorim u ime mnogih, mnogih građana Evrope kad kažem 'Nein Danke!' Ne, hvala, Frau Genocid", rekla je tada Clare Daly.