Svijet
0

Bono poziva na rješavanje problema AIDS-a i siromaštva u Africi

NINA
Rock zvijezda Bono u srijedu je pozvao Evropu i SAD da se više pozabave pošasti AIDS-a i siromaštva u Africi.

Frontman grupe U2 je poznat po aktivnom sudjelovanju u borbi protiv svjetskog siromaštva, a svoju je kampanju za poštenu trgovinu, oprost duga i veću pomoć zemljama u razvoju iznio na laburističkoj godišnjoj konferenciji.

Bono je kazao zastupnicima da 6.500 Afrikanaca "umire svakodnevno od izlječivih bolesti koje se mogu spriječiti, umiru u potrebi za lijekovima koje vi i ja možemo kupiti u lokalnoj apoteci".

"Budimo realni ovdje u vezi s nekoliko stvari; suočimo se s nekim neugodnim istinama", kazao je Bono. "Ovdje se ne radi o milosrđu nego o pravdi."

Bono, osnivač karitativne udruge DATA, pohvalio je premijera Blaira i šefa trezora Gordona Browna jer su obećali dati prioritet pitanju Afrike kad Britanije bude predsjedavala grupom G-8 sljedeće godine.

Na sam dan otvaranja konferencije u Brightonu, Brown je kazao da će Britanija pomoći u dugu najsiromašnijih zemalja svijeta i potaknuti ostale bogate vlade da učine isto.

Brown je kazao da je od vitalne važnosti da se uklone štetne trgovinske barijere i počne ulagati u siromašne zemlje s ciljem postizanja njihovog kapaciteta za trgovinu. Kazao je kako su mnoge zemlje opterećene vraćanjem duga. Britanski trezor će na tu inicijativu svake godine do godine 2015. potrošiti 180 miliona dolara.