Tajland
0

Blokirani portali opozicije i TV stanice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajland je blokirao u četvrtak opozicione internet stranice i TV stanice, a premijer je otkazao svoj posjet Vijetnamu nakon proglašenja vanrednog stanja zbog gotovo jednomjesečnih masovnih demonstracija. Premijer Abhisit Vejjajiva otkazao je jednodnevni posjet Vijetnamu, gdje je trebao sudjelovati na samitu čelnika jugoistočne Azije, zbog velikih napetosti u zemlji.

Unatoč proglašenom vanrednom stanju, pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre u crvenim košuljama ignorirali su naredbu o odlasku iz glavne trgovačke četvrti u Bangkoku i obećali su da će organizirati dosad najveće okupljanje u petak. Vanredno stanje daje vojsci ovlasti da uvede red, a vlastima omogućuje da suspendiraju neka građanska prava te zabrane javna okupljanja pet i više osoba.

Demonstranti od premijera traže da raspusti parlament i raspiše nove izbore. Crvene košulje, koje su u svoje redove privukle uglavnom siromašne slojeve, seljake sa sjevera i sjeveroistoka Tajlanda, optužuju Abhisita da služi tradicionalnim elitama u Bangkoku na njihovu štetu i žele da povratak telekomunikacijskog magnata Thaksina koji je platio golemu jamčevinu i otišao u egzil kako bi izbjegao suđenje, prenosi Hina.