Nakon nekoliko sati rada
0

Blokirana američka virtuelna ambasada u Iranu

SRNA
Iranske vlasti blokirale su rad internet stranice samo nekoliko sati nakon što je američki State department pokrenuo takozvanu virtuelnu Ambasadu kako bi doprli do naroda u Iranu.

"U skladu sa zakonom o internetu, pristup ovoj stranici nije dozvoljen", navodi se u saoštenju koje je dostupno svakom ko pokuša da pristupi internet stranici iran.usembassy.gov. iz Irana

Trideset godina nakon što je američka Ambasada u Teheranu zatvorena i prekinuti diplomatski odnosi sa Teheranom, Washington je juče otvorio virtuelnu Ambasadu kako bi ohrabrio dijalog sa iranskim narodom i obezbijedio vijesti širom svijeta. 

U svojoj videoporuci na internet stranici američka državna sekretarka Hillary Clinton poručuje da je ova stranica pokušaj da se nadoknadi dijalog između Amerikanaca i Iranaca od zatvaranja fizičke zgrade diplomatskog predstavništva u Teheranu nakon talačke krize 1979. godine. 

Internetska Ambasada ima verzije na engleskom i farsi jeziku kojim se objašnjava zašto se američka administracija odlučila za virtuelnu diplomatsku misiju kako bi proširila svoje napore da dopre do Iranaca. 

"Zato što SAD i Iran nemaju diplomatske odnose, propustili smo neke važne prilike za dijalog sa vama, građanima Irana. Ovo je platforma za sve nas da komuniciramo između sebe, otvoreno i bez straha", navodi američka državna sekretarka.