Svijet
0

Blair traži hitnu, globalnu akciju protiv zagrijavanja

FENA
Ljudi moraju djelovati sada i u svim državama svijeta protiv globalnog zagrijavanja planete Zemlje ili će se suočiti s "katastrofalnim" i "nepovratnim" posljedicama, upozorio je u ponedjeljak britanski premijer Tony Blair, prenose britanski mediji.

"Znanstveni dokazi o globalnom zagrijavanju izazvanom emisijama plina s učinkom staklenika danas su nedvojbeno poražavajući", rekao je Blair predstavljajući u Londonu izvještaj Sir Nicholasa Sterna o tome pitanju.

"Nedvojbeno je da će posljedice za našu planetu biti doslovce katastrofalne" u skoroj budućnosti, kazao je premijer i dodao kako "nema ništa teže, ništa hitnije, ništa što bi tražilo hitnije odlučivanje" nego što je pitanje zagrijavanja Zemlje.

Odluke o tome pitanju moraju se donositi globalno, insistirao je Blair i pojasnio sljedećim primjerom: ako bi Velika Britanija danas prekinula svako onečišćenje, ušteda u emisiji štetnih plinova poništila bi se za manje od dvije godine jednostavno zbog rasta Kine.

Sir Nicholas naveo je u svome izvještaju da bi veliko smanjenje emisije ugljičnog dioksida stajalo svjetsku ekonomiju samo jedan posto njezina proizvoda do 2050. godine, a to je "značajno ali i ostvarivo".

Na izvještaju od 700 stranica Sir Nicholas je također sugerirao kako je isplativo investiranje u efikasne tehnologije, i to do 20 milijardi dolara godišnje te naglasio: "Još imamo vremena izbjeći najgore učinke promjene klime ako zajedničku akciju počnemo sada."

"Uz prave poticaje, privatni sektor će odgovoriti i pronaći rješenja", navodi se u izvještaju.

Uz napore za smanjenjem emisije ugljičnog dioksida u cijelom svijetu moraju se istodobno ulagati napori za prilagođavanje na klimatske promjene.

U pismu čelnicima Evropske unije Blair će savjetovati smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 30 posto do 2020. i za 60 posto do 2050. godine.

Sugerirat će da shema prema kojoj veliki industrijski onečiščivaći moraju kupovati pravo na ispuštanje u atmosferu količina većih od dopuštenih bude prošireno tako da će kupnja pokrivati više od polovice svih ispuštenih količina stakleničkih plinova a prava na količine bi se kupovala licitacijom.

Sternov izvještaj, koji je naručila vlada kako bi spoznala ekonomske učinke zagrijavanja planete, upozorava da će propusti u pravodobnom odgovoru na globalno zagrijavanje voditi u ekonomsku katastrofu.

Do kraja stoljeća gubici gospodarstva mogli bi iznositi 10 ili 20 posto svjetske proizvodnje. No bude li svijet djelovao sada smanjenjem emisije ugljičnog dioksida, trošit će samo jedan posto svjetskog proizvoda.

Sir Nicholas, prenosi Hina, također zagovara udvostručenje izdataka za istraživanje štednje energije.