Svijet
0

Blair objavio izbornu pobjedu

NINA
Britanski premijer Tony Blair objavio je jutros da rezultati jučer održanih parlamentarnih izbora pokazuju kako je njegova Laburistička partija pobijedila te da nastavlja vladati Velikom Britanijom i u iduće četiri godine.

Blair bi, u slučaju da njegova pobjeda bude potvrđena, postao prvi laburistički premijer koji je tri puta za redom pobjeđivao na parlamentarnim izborima.

Obraćajući se svojim pristalicama i stranačkom članstvu koje ga je burnim pljeskom i čestitkama pozdravilo u sjedištu Laburističke stranke u Londonu, Blair je izjavio da mogu biti "zaista ponosni na ono što su postigli".

Blairovo zadovoljstvo nije umanjila ni činjenica što će laburisti, prema posljednjim rezultatima izbora, u novom sazivu Donjeg doma parlamenta imati manje zastupnika nego u dosadašnjem.

Naime, prema prvim nepotpunim rezultatima izbora iz 613 od ukupno 646 izbornih jedinica, koliko ima i mjesta u Donjem domu parlamenta, Laburisti su osvojili 351, a Konzervativci 191 zastupnički mandat.

Na trećem mjestu je Liberalno-demokratska stranka s osvojenih 50 mandata, dok je svim drugim strankama pripalo 12 mjesta.

Prema zakonu, da bi imala apsolutnu većinu u parlamentu, stranka mora osvojiti polovinu od 646 zastupničkih mjesta, odnosno 324 mandata.

Na prethodnim izborima, održanim 2001., Laburisti su imali 412 zastupnika, Konzervativci 166, a Liberal-demokrati 52.

Još nije poznat ukupan odziv birača jer u Britaniji nema središnjeg izbornog povjerenstva, ali se procjenjuje da bi mogao biti nizak - oko 50 posto.