O izgovorima Kremlja
1

Bivši ruski komandant Girkin kritikovao Putina: Umukni, ne otvaraj usta

S. M.
Igor Girkin
Igor Girkin
Vojni bloger i bivši ruski komandant Igor Girkin ponovo je omalovažavao Vladimira Putina, rekavši da predsjednik treba da "umukne" o aspektima svoje invazije u punom obimu.

Na snimku koji je objavljen na Telegramu, bivši oficir FSB-a, koji je od 2014. predvodio snage koje podržava Moskva u regionu Donbasa, rekao je da se Putin ne ponaša kao da je predsjednik "ogromne zemlje sa preko 1.000-godišnjom historijom."

Girkin je ismijao razlog zbog kojeg je Putin prošle sedmice rekao zašto Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu 2014. nakon aneksije Krima kada je vojska Kijeva bila "trula i slaba".

"Počeo je da nam govori da nemamo hipersonično oružje. Opet je počeo da govori da su ga vukli za nos i djelovao je bez samopouzdanja", rekao je Girkin.

"Savjet koji mu mogu dati, odnosno njegovim piscima govora, je da umukne. Ne treba da otvara usta", rekao je Girkin, koji je vjerovao da bi to bilo bolje nego "mumljati najgluplji izgovor kojem se možete samo smijati."

Prema Girkinu, Putin je ukazao da je jedan od razloga nedostatak hipersoničnih projektila Kinzhal.

Girkin je ismijao ova objašnjenja, ističući da je Rusija, prema podacima koje su iznijeli ruski mediji, u prvoj polovini rata punog razmjera samo tri puta koristila takve projektile.

Prema Girkinu, ovakvim Putinovim riječima može se samo nasmijati, jer, s obzirom na činjenice, takav narativ nema smisla. On je dodao da sada kada Rusija ima te rakete, ne može da napravi značajan napredak u Ukrajini.