Svijet
0

Bivši ratni zarobljenici nisu došli na suđenje Ademiju i Norcu

FENA
Niti jedan od trojice predviđenih svjedoka, pripadnika srpskih paravojnih snaga zarobljenih u akciji Medački džep, danas se nije pojavio na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženima za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom te akcije u rujnu 1993.

Policija, naime, nije mogla pronaći adrese Đure Dmitrovića i Nikole Bulja, dok treći svjedok Vladimir Divjak živi u Norveškoj i sudu je uputio dopis da ne želi svjedočiti jer ima zabranu ulaska u Hrvatsku.

Sud će stoga pokušati pronaći adrese dvojice nedostupnih svjedoka, a Divjaka ispitati putem video veze, odnosno instituta međunarodne pravne pomoći.

Riječ je o trojici bivših pripadnika srpske paravojske, zarobljenima u akciji Medački džep, koji su s još sedmoricom optuženika u listopadu 1993. na tadašnjem Vojnom sudu u Karlovcu osuđeni na 15 godina zatvora.

Tužiteljstvo je zatražilo da se na današnjoj raspravi pročita Divjakov iskaz iz istrage, no obrana se tome usprotivila, rekavši da se svjedočenje može dogovoriti s norveškim pravosuđem.

Bulj i Divjak su tijekom istrage dali iskaze u kojima su opisali mučenje kojem ih je podvrgnula Hrvatska vojska ili Vojna policija, nakon što su se predali na području Medačkog džepa.

Bulj je tako ispričao da su ga vješali za ruke, udarali bičem po leđima i prosipali mu sol po krvavim ranama.

Divjak je rekao da su pripadnici Vojne policije na njegovu grupu nakon predaje bacili nekoliko ručnih bombi, a kasnije preživjele tukli kundacima i štapovima, a jednom zarobljeniku slomili kičmu.

Predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela najavio je da će se s ispitivanjem 28 zaštićenih svjedoka početi 22. listopada.