Ide u zatvor
57

Bivši premijer Tajlanda Thaksin Shinawatra se vratio u državu nakon 17 godina izgnanstva

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Odbjegli bivši premijer Tajlanda Thaksin Shinawatra vratio se u domovinu nakon 17 godina izgnanstva. Povratak Shinawatre kući poklapa se sa pokušajem njegovih političkih saveznika da formiraju novu vladu sa nekim od njenih najvećih rivala.

Shinawatra će na Tajlandu odslužiti osam godina zatvora.

Thaksin Shinawatra, vjerovatno najpoznatiji tajlandski političar i odbjegli vođa populističkog pokreta Peu Tai, nakratko se pojavio sa članovima porodice na aerodromu Don Muang u Bangkoku, mašući stotinama pristalica, prije nego što se vratio na terminal.

Šef čuvene političke dinastije i bivši vlasnik fudbalskog kluba Manchester Cityja, bio je premijer od 2001. dok nije svrgnut u vojnom udaru 2006. dok je u New Yorku prisustvovao sastanku UN-a.

Shinawatra je pobjegao u inostranstvo 2008. godine kako bi izbjegao zatvorsku kaznu za zloupotrebu položaja, dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula sa vlasti zbog optužbi za korupciju i nelojalnost monarhiji, što je on oštro demantovao.

U postu objavljenom na društvenim mrežama dok se ukrcavao na avion u Singapuru, njegova sestra Jinglak je navela da je došao dan koji je njen brat čekao.

"Posljednjih 17 godina osjećate se izolovano, usamljeno, uznemireno i nedostaje vam dom, ali ste istrajali", rekla je Jinglak, koja također živi u samoizgnanstvu.

Thaksin Shinawatra odslužit će ukupno osam godina zatvora, navodi se u saopćenju Vrhovnog suda.

Zatvorska kazna pokriva tri različita slučaja za zloupotrebu položaja i malverzacije, nezakonito davanje naredbe državnoj banci da izda inostrani kredit i nezakonito držanje akcija preko nominovanih lica, prenosi Guardian.

Tajland je pod privremenom vladom od marta, a novi parlament sedmicama je bio u ćorsokaku nakon što su konzervativni poslanici blokirali pobjednike izbora - "Muv forvard" Move Forvard, ostavljajući stranci koju je formirao Šinavatra da predvodi novi napor za izglasavanje nove vlade.

Pobjednik na pet izbora u protekle dvije decenije, Peu Tai, politički velikan koji je osnovala porodica Shinawatra, pristao je na sporni savez koji uključuje dvije stranke koje podržava vojska koja je zbacila vlade predvođene Thaksinom i sestrom Jingluk u državnim udarima 2006. i 2014. godine.