Ukazao na greške
26

Bivši premijer Izraela o Netanyahuu: U stanju je nervnog sloma, on je opasnost za državu

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ehud Olmert, bivši izraelski premijer, smatra da je Benjamin Netanyahu opasnost za Izrael i da je emotivno uništen.

Olmert je istaknuo da Netanyahu sada griješi pripremajući se da preuzme ukupnu kontrolu nad sigurnošću Gaze, nakon što je Hamas slomljen. U intervjuu za Politico, Olmert je konstatirao da je Netanyahu bio u stanju nervnog sloma, jer je pokušavao izbjeći da bude izbačen s funkcije jer nije zaštitio nacionalnu sigurnost u ubilačkim napadima Hamasa 7. oktobra.

Olmert za prioritet označava pregovaranje o završnici s međunarodnom zajednicom, što uključuje povratak na pregovore o formiranju palestinske države, umjesto vraćanja sata unazad na potpuni vojni nadzor nad Gazom.

"Netanyahu se 'smanjio'. Emotivno je uništen, to je sigurno. Mislim, desilo mu se nešto strašno. Cijeli je život radio na lažnom pretvaranju da je 'gospodin sigurnost'. Svake minute kada je premijer on je opasnost za Izrael. Ozbiljno to mislim. Siguran sam da Amerikanci shvataju da je u lošem stanju”, rekao je on.

U osnovi, Olmert je sugerirao da je problem što je Netanyahu u stanju nervnog sloma.

"Ne pretjerujem. On je stisnut sa svih strana i čini se da njegov fokus prestaje biti izbačen sa funkcije onog dana kada rat prestane, a možda čak i prije toga”, zaključio je bivši premijer.

Mišljenja je da Izrael može srušiti Hamas, no i da postoji nedostatak planiranja za sljedeću fazu.

"Ako bi Izrael dao ozbiljan prijedlog za pregovore o dvije države, to bi imalo dramatičan utjecaj na međunarodnu zajednicu. To bi nam dalo više prostora i vremena da ostvarimo ciljeve naših vojnih operacija - to bi imalo uticaj na javno mnjenje u zapadnim zemljama i u medijima. To bi pokazalo da je Izrael posvećen da uradi nešto što nije htio u posljednjih 15 godina. Dakle, iz svega ovoga moglo bi proizaći nešto pozitivno. Ali mi to ne radimo, i niko ne želi da razmišlja o tome. Niko to ne želi da kaže. Niko to ne želi da kaže", naveo je.