Šta se dešava?
5

Bivši potpredsjednik Amerike čuvao povjerljive dokumente kod kuće, tvrdi da nije znao za njih

T. K.
Slika Pensa prikazana tokom saslušanja Odabrane komisije za istragu napada na Capitol (Foto: EPA-EFE)
Slika Pensa prikazana tokom saslušanja Odabrane komisije za istragu napada na Capitol (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji američki potpredsjednik Mike Pence tvrdi da nije bio svjestan da u svojoj kući ima povjerljive dokumente te da preuzima punu odgovornost za sigurnosni propust.

Pence je, govoreći na međunarodnom univerzitetu u Miamiju, rekao da se trenutno provodi revizija njegovih arhiva nakon što su povjerljivi dokumenti pronađeni u domu predsjednika Joea Bidena.

"Utvrdili smo da je među mojim ličnim dokumentima manji broj označen kao povjerljiv ili osjetljiv", rekao je Pence.

Dodao je da nije bio svjestan da se nalaze u njegovu domu.

"Bit ću jasan. Ti povjerljivi dokumenti nisu trebali biti u mojoj privatnoj rezidenciji. Učinjene su pogreške i preuzimam punu odgovornost", kazao je Pence.

Povjerljivi dokumenti su također pronađeni u floridskom domu Penceovog bivšeg šefa, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Trump je ušao u utrku za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024., a Pence je ostavio otvorenu mogućnost kandidature.

Penceov advokat Greg Jacob poslao je pismo američkom državnom arhivu 18. januara kojim ga je obavijestio o dokumentima, a u drugom pismu, od 22. januara, pisao je da je Savezni istražni ured (FBI) došao u kuću bivšeg potpredsjednika kako bi ih preuzeo.

"Naša nacionalna sigurnost ovisi o ispravnom rukovanju povjerljivim i osjetljivim materijalima, a ja znam da je, kada se učine pogreške, važno da se brzo i transparentno riješe", rekao je Pence.

Biden, demokrat čiji dokumenti datiraju iz vremena kad je bio potpredsjednik, i Trump, koji se opirao povratu povjerljivih dokumenata, zbog čega je pretres izveo FBI, suočavaju se sa zasebnim istragama ministarstva pravosuđa zbog nepravilnog rukovanja povjerljivim materijalima.

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv. Nezakonito je svjesno ili namjerno ukloniti ili zadržati povjerljivi materijal.