"Nikad više" je izdano
63

Bivši izraelski diplomat: Izrael nema osjećaja za tuđu patnju i bol, to je opasno za Jevreje

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Daniel Levy, predsjednik projekta SAD/Bliski istok i bivši izraelski pregovarač, govorio je o 'odsutnosti' izraelskog vodstva i njihovom napuštanju univerzalne poruke "Nikad više".

Levy je komentarisao trenutno izraelsko vodstvo kazavši kako su 'odsutni' te da su napustili tradicionalne jevrejske postulate.

"Ne znam kako može doći do takvog napuštanja onoga čega ja shvatam kao univerzalne poruke: nikad više"

Dodao je da je ono što rade izraelske vlasti veoma opasno i po same Jevreje.

"Ako ne razumijete patnju i bol nekoga drugog, u veoma ste opasnoj poziciji zato što time uskraćujete nekome drugom da prizna vašu žrtvu", istakao je Levy.

Kazao je kako instrumentalizacija patnje Jevreja nije dobra stvar i da ima posljedice.

"Instrumentalizacija toga i umotavanje sebe u univerzalni plašt žrtve nije ono što treba raditi i ne donosi ništa dobro", kazao je Levy.

Ove sedmice izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim zračnim udarima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula napad na Izraela 7. oktobra.

Broj mrtvih u tekućim izraelskim napadima u Gazi popeo se na 8.525, uključujući 3.542 djece i 2.187 žena, saopćilo palestinsko ministarstvo zdravstva.

Više od 1.538 Izraelaca ubijeno je u sukobu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je sve glasnije pozive na prekid vatre, rekavši da bi to bila "predaja" Hamasu.