Južna Osetija
0

Bivši agent KGB-a pobjednik predsjedničkih izbora

FENA
Leonid Tibilov (Foto: AFP)
Leonid Tibilov (Foto: AFP)
Proruski bivši agent KGB-a pobjedio je na predsjedničkim izborima u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji, u kojoj Moskva nastoji učvrstiti svoju kontrolu, saopćili su u ponedjeljak izborni zvaničnici.

Leonid Tibilov (60), osvojio je 54 posto glasova u drugom krugu izbora održanom u nedjelju, dok je ombudsmen za ljudska prava te regije David Sanakojev osvojio 46 posto, saoćila je predsjednica Izborne komisije Bela Plijeva.

Moskva je priznala tu malu regiju od 30.000 stanovnika kao nezavisnu državu nakon rata 2008. godine između Rusije i Gruzije, ali ona je i danas ovisna od ruske finansijske pomoći i vojne zaštite u jeku rastućeg nezadovoljastva oko toga kako se troše sredstva pomoći Južnoj Osetiji.

"Razvit ćemo veze s Rusijom na svim poljima. Naš je cilj da stari san o ujedinjenju Sjeverne i Južne Osetije postane stvarnost, izjavio je Tibilov novinarima u regionalnoj prijestonici Cinvaliju", prenosi Reuters.

Sjeverna Osetija dio je Rusije, a poziv Tibilova može značiti da pobunjena gruzijska regija proglasi ujedinjene s Rusijom. Analitičari tvrde kako je malo vjerovatno da će Moskva odobriti taj potez, u namjeri da izbjegne suprotstavljanje sa Zapadom, koji optužuje Rusiju da pokušava prekrojiti granice priznanjem Južne Osetije kao nezavisne države.