Presuda u korist Abu Qatade
0

Bin Ladenova "desna ruka u Evropi" ostaje u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Abu Qatada
Abu Qatada
Evropski sud za ljudska prava uvažio je žalbu vjerskog lidera jordanske nacionalnosti Abu Qatade da ne bude deportovan iz Velike Britanije u Jordan, gdje bi mu se sudilo po osnovu optužbi za terorizam.

Qatadu, koji se nalazi u pritvoru, često su opisivali kao "desnu ruku Osame bin Ladena u Evropi". Kako su javili britanski mediji, izvjesno je da bi on mogao izaći iz pritvora u sljedećih nekoliko dana. Abu Qatad, čije je pravo ime Omar Mohammed Othman, bi tako nakon posljednje pravne bitke mogao zauvijek ostati u Velikoj Britaniji, odnosno na tlu Evrope. Jordanac se već nekoliko godina bori da ne bude deportovan.

Sud u Strazburu je zaključio da bi u slučaju deportacije Abu Qatade to značilo da se "flagrantno krše ljudska prava". Također, sudije su zaključile da Qatada ne bi imao pošteno suđenje u Jordanu, jer postoji mogućnost da su dokazi koji ga terete dobiveni torturom nad njegovim suoptuženikom.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May je izjavila za tamošnje medije da ovo ne znači kraj puta za Veliku Britaniju te da će ta zemlja razmotriti sve dotupne pravne opcije. Premijer Velike Britanije David Cameron je također nezadovoljan odlukom Suda što će jasno iskazati i pokušati nešto uraditi tokom posjete Strazburu naredne sedmice.

Abu Qatade je otac petero djece, koji je pozvao britanske muslimane da se uključe u sveti rat, a sada bi mogao podnijeti zahtjev za kauciju i izlazak iz pritvora. No, Britanija ima rok od 90 dana da uloži žalbu na presudu Suda za ljudska prava, čije su sudije u ovom slučaju bile iz Velike Britanije, Albanije, Moldavije i Malte.

Qatade je dobio politički azil u Velikoj Britaniji 1994. godine, a zvanični Aman ga tereti da je učestvovao u bombaškim napadima 1998. godine na američku školu u glavnom gradu Jordana i na hotel Jerusalem. Abu Qatade je u Veliku Britaniju, prema pisanju tamošnje štampe, ušao na osnovu krivotvorenog pasoša, a od 2008. godine je u pritvoru.

Britanska štampa navodi i da bi oslobađanje Qatade izazvalo glavobolje britanskim sigurnosnim službama i to uoči Olimpijskih igara koje se u toj zemlji održavaju sljedeće godine.