Umanjuje mu šanse
19

Bidenovi saveznici sabotiraju kandidovanje trećih osoba za predsjedničke izbore?

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
American Bridge je primarna istraživačka organizacija Demokratske stranke, koja troši desetine miliona dolara na praćenje republikanskih suparnika i izradu napadačkih oglasa, ali u 2024. godini dobila je i ulogu sabotiranja trećih kandidata.

Zabrinut da bi ponude trećih strana iz centrističke skupine pod nazivom No Labels i aktivista protiv vakcine Roberta F. Kennedyja Jr. mogle oduzeti glasove Bidenu u ključnim državama poput Pennsylvanije, Michigana i Arizone, American Bridge je angažirao istaknutog izbornog advokata Marca Eliasa da pomogne osujetiti ove autsajderske ponude, između ostalog.

Centralna primijenjena taktika je označavanje tehničkih problema ili pokretanje pravnog izazova dok se kandidati treće strane kreću nizom zakona kako bi ušli na državne izbore.

"Motrimo kako bismo bili sigurni da stavljaju točku na i i križaju t, i ne isključujemo pravni postupak s našim advokatima ako identificiramo problem, a to se odnosi na sve prijetnje trećih strana Predsjedniku Bidenu", rekao je Pat Denis, predsjednik grupe American Bridge, u izjavi za Reuters.

Drugi Bidenovi saveznici također su pokrenuli višestruki napad kako bi kandidate treće strane lišili financijske i političke podrške. Osim što ih pokušavaju spriječiti na državnim izborima, kažu da mole donatore da im ne šalju novac i upozoravaju potencijalne kandidate da ostanu po strani, prema intervjuima sa skupinama uključenim u te napore.

No Labels podnio je žalbu Ministarstvu pravosuđa SAD-a navodeći da ti napori predstavljaju "ilegalnu zavjeru za korištenje zastrašivanja, uznemiravanja i straha" protiv njihovih pristaša i donatora, objavio je u četvrtak Dan Webb, bivši američki državni odvjetnik i čelnik No Labelsa.

Potražnja SAD-a za predsjedničkim kandidatom treće stranke dosegnula je rekordne razine usred dubokog nezadovoljstva birača 81-godišnjim Bidenom i njegovim vjerovatnim republikanskim suparnikom Donaldom Trumpom.

Anketa Reutersa/Ipsosa u prosincu pokazala je da šest od 10 ispitanika nije zadovoljno dvostranačkim sistemom i želi treći izbor.

Ankete pokazuju da su birači duboko zabrinuti zbog Bidenove starosti i snage ekonomije, kao i zbog Trumpovih prijetnji da će srušiti demokratiju.

No Labels i Kennedy, dva izazivača koji nisu međusobno povezani, prikupili su jednu od najbolje financiranih i najbolje organiziranih autsajderskih ponuda u modernoj političkoj historiji za testiranje glavnog stranačkog vatrozida, kažu politički stručnjaci.

No Labels, koji tek treba imenovati kandidata, već je prikupio više od 60 miliona dolara i kvalificirao se u 14 država, uključujući Arizonu, Nevadu i Sjevernu Karolinu - države koje će vjerovatno pomoći odlučiti izbore. Na terenu je ili je podnio peticije u još najmanje 13 i planira potrošiti otprilike polovicu svog novca na osiguravanje pristupa glasanju u svih 50 država.

"Nalazimo se u super jedinstvenom vremenu u kojem su glasači od New Yorka do Wyominga nevjerovatno siti svojih opcija", rekla je Jane Hall, koja je radila u administraciji bivšeg predsjednika Billa Clintona i supredsjedateljica organizacije No Labels u Wyomingu. Išla je od vrata do vrata u gradu Cheyenne skupljajući potpise za stranku.

U međuvremenu, Kennedy i politička organizacija Super PAC koja ga podržava planiraju potrošiti ukupno 30 miliOna dolara kako bi ga dobili na državnim izborima.

Nijedan kandidat treće strane nije pobijedio na modernim predsjedničkim izborima u SAD-u, iako su neki poput Ralpha Nadera 2000. i Rossa Perota 1992. odigrali goleme uloge kvaritelja, oduzimajući glasove glavnim stranačkim kandidatima.

Demokrati se boje da bi se njihova stranka ovaj put mogla rascijepiti zahvaljujući centrističkoj trećoj stranci, dok Trumpova lojalna baza ostaje uz njega.

Anketa Reutersa/Ipsosa u decembru pokazala je da se Trumpovo vodstvo povećalo na 5 bodova prednosti na nacionalnoj razini kada je ispitanicima dana opcija da glasaju za Kennedyja.

"Vrlo je mala vjerovatnost da će pobijediti... Ali postoji realna šansa, značajna šansa, da će oni odrediti pobjednika na jesen, zbog čega su demokrati apoplektični zbog njih", rekao je Larry Sabato, profesor političkih znanosti Sveučilišta u Virginiji.