Govor u Varšavi
34

Biden: Vladimir Putin ne može ostati na vlasti, Amerika nije neprijatelj Rusima

F. H.
Biden tokom obraćanja ispred Kraljevskog dvorca u Varšavi (Foto: EPA-EFE)
Biden tokom obraćanja ispred Kraljevskog dvorca u Varšavi (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je u obraćanju u Varšavi poručio da Vladimir Putin ne može ostati na vlasti u Rusiji.

"Za ime Božije, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti", poručio je Joe Biden u svome obraćanju ispred Kraljevskog dvorca u Varšavi.

Ova izjava je u kontradikciji sa ranijim stavovima iz Sjedinjenih Američkih Država kada je državni sekretar Antony Blinken poručio da uklanjanje Vladimira Putina nije cilj SAD-a i da ruski narod treba odlučiti koga će izabrati da ih vodi.

Na Bidenovu poruku su odmah reagovali iz Kremlja te je glasnogovornik Dmitry Peskov poručio kako to nije odluka Bidena nego može biti samo izbor stanovnika Ruske Federacije.

Biden se u svome obraćanju obratio i ruskom narodu te im poručio da ruski narod nije američki neprijatelj.

"Vi, ruski narod, niste naš neprijatelj. Odbijam da povjerujem da odobravate ubistva nevine djece i djedova i baka ili da prihvatate da bolnice, škole, porodilišta budu gađana ruskim projektilima i bombama", uputio je direktnu poruku Biden.

Poslao je i ozbiljno upozorenje Putinu da i ne pomisli ući na jedan inč NATO teritorije te da su SAD posvećene zajedničkoj odbrani svojom punom snagom.

Biden je upozorio svijet kako bitka neće biti dobijena u danima ili mjesecima i da slijedi duga bitka.

"Iznova smo došli u veliku borbu za slobodu, borbu između demokratije i autokratije, između slobode i represije. U ovoj borbi moramo gledati bez iluzija. Bitka neće biti dobijena u danima ili mjesecima. Moramo se pripremiti za dugu borbu pred nama", rekao je Biden.

Veliki aplauz je izazvala poruka za Ukrajince kojima je poručio da SAD stoje uz njih.

"Sada u višegodišnjoj borbi za demokratiju i slobodi, Ukrajina i njen narod su na prvoj liniji, bore se da spase svoju naciju i njihov hrabri otpor dio je veće borbe za suštinska demokratska načela koja ujedinjuju sve slobodne ljude. Moja poruka narodu Ukrajine je poruka koju sam danas prenio ukrajinskim ministru vanjskih poslova i ministru unutrašnjih poslova, koji su vjerujem, ovdje večeras. Mi stojimo uz vas. Tačka", kategoričan je bio američki predsjednik

Biden je rekao kako je Rusija "zadavila demokratiju" svojim napadom na Ukrajinu te da Putin laže da bi opravdao rat.