Irak
0

Biden pozvao lidere frakcija da prevaziđu sukobe

FENA
Foto: AFPTV/POOL
Foto: AFPTV/POOL
Potpredsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je lidere iračkih političkih frakcija da prevaziđu međusobne sukobe i nesuglasice.
  • Irak je prevalio veliki put prošle godine, ali je i dalje težak put pred Irakom u pronalaženju trajnog mira i stabilnosti. I dalje ima političkih poteza koji moraju da budu povučeni, rekao je Biden u petak tokom iznenadne posjete Bagdadu, javio je u subotu Glas Amerike (VOA).

On je dodao da Iračani moraju da koriste politički put za rješenje preostatalih njihovih mimoilaženja i da su SAD spremne da im u tome pomognu.

Tokom Bidenove posjete, na stotine Iračana su na ulicama Bagdada skandirale antiameričke parole i palili američke zastave. Protiv Bidenove posjete demostrirale su, uglavnom pristalice šiitskog sveštenika Moktada al Sadra u bagdadskoj četvrti Sadr Sity.

Biden je se petak sastao s komandantom američkih snaga u Iraku generalom Raymondom Odiernom i iračkim premijerom Nurijem al Malikijem.

On je prvi visoki politički zvaničnik koji je posjetio Irak poslije povlačenja američkih snaga iz iračkih gradova 30. juna.