Primamljiva ponuda
1

Biden najavio investicije od šest milijardi dolara ako se Sjevernoj Irskoj dogovore o podijeli vlasti

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden je ponudio "mrkvu" od 6 milijardi dolara pred liderima Sjeverne Irske s obećanjem da će potaći ekonomiju zemlje američkim ulaganjima ako se ponovno uspostavi podjela vlasti.

U slabo prikrivenoj poruci Demokratskoj unionističkoj stranci, koja bojkotuje vladu više od godinu dana, američki predsjednik rekao je publici u Belfastu da su američki investitori spremni "utrostručiti" već uložene 2 milijarde dolara.

"Jednostavna istina je da mir i ekonomska prilika idu zajedno", rekao je Biden.

Podsjetio je predstavnike pet najvećih stranaka kolika je promjena bio sporazum na Veliki petak prije 25 godina i pozvao ih da ostave prošlost iza sebe i pogledaju prosperitet koji bi mogao poteći u sljedećih četvrt stoljeća.

"U proteklih 25 godina, bruto domaći proizvod Sjeverne Irske udvostručio se, dok je u samo proteklom desetljeću gotovo dvije milijarde američkih dolara uloženo u ekonomiju. Predviđam vam, ako se stvari nastave kretati u pravom smjeru, [to] će se više nego utrostručiti. Postoje desetine velikih američkih korporacija koje žele doći ovamo, žele ulagati. Na nama je da ovo nastavimo, da nastavimo s poslom koji se obavlja svaki dan zadnjih 25 godina," kazao je Biden.

Lider DUP-a, Jeffrey Donaldson, pozdravio je Bidenovu posjetu, ali je rekao da on "ne mijenja političku dinamiku u Sjevernoj Irskoj".

“Imao sam kratak razgovor s predsjednikom i on je jasno dao do znanja da nije njegov posao, kao što smo čuli u njegovom govoru, da donosi odluke za političke vođe u Sjevernoj Irskoj. Ali Sjedinjene Države spremne su podržati Sjevernu Irsku na koji god način mogu. Stoga pozdravljam njegovu današnju posjetu ovdje dobro je vidjeti predsjednika kako dolazi i nadamo se da ćemo vidjeti ulaganja u Sjevernu Irsku koja proizlaze iz njegovih napora i napora njegovog posebnog izaslanika," kazao je Donaldson.

Govoreći na Univerzitetu Ulster u Belfastu, Biden je navodeći kibernetičku i tehnološku industriju, zelenu energiju i mlade poduzetnike, rekao da su prilike za Sjevernu Irsku da postane glavni dio ekonomije Velike Britanije nevjerovatne.

Pozvao je političke vođe da "održe mir", obećavajući da će to "osloboditi ovu nevjerojatnu ekonmku priliku".

Bidenov posebni izaslanik za ekonomiju za Sjevernu Irsku, Joe Kennedy III, bit će na čelu trgovinske delegacije u regiji kako bi pojačao novi val ulaganja, obećao je Biden.

Kennedy je kasnije rekao novinarima da su američke korporacije uvijek tražile stabilnost kao preduvjet za ulaganja.