Protiv nove ofanzive
124

Biden: Koristeći američke bombe Izrael je ubijao civile, ako krenu na Rafah neće dobiti oružje

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da njegova administracija neće podržati Izrael niti mu dati oružje ako pokrene ofanzivu protiv Hamasa u naseljenim dijelovima Rafaha na jugu Pojasa Gaze.

"Jasno sam stavio do znanja Bibiju (premijeru Benjaminu Netanyahuu) i ratnom kabinetu: Neće dobiti našu podršku ako odu u ove centre stanovništva", rekao je Biden za CNN.

Intervju je označio Bidenove najteže javne komentare do sada o ovom pitanju, budući da je u administraciji porasla zabrinutost da Izrael ne planira poslušati američka upozorenja o velikoj ofanzivi za koju smatra da neće uzeti u obzir više od milion Palestinaca koji se nalaze u najjužnijem gradu u Gazi.

Čini se da ove primjedbe predstavljaju prijetnju od Bidena da će trajno uvesti zabranu koju je njegova administracija stavila prošle sedmice na transfer bombi od oko 900 i 230 kilograma u Izrael zbog zabrinutosti da bi ih IDF mogao koristiti u gusto naseljenom Rafahu.

Na pitanje da li su te bombe korištene za ubijanje civila u Gazi, Bidena je odgovorio da jesu.

"Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi i drugih načina na koje (Izrael) napada populacijske centre", rekao je on.

"Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafah ja ne isporučujem oružje", dodao je Biden.