Veliki udarac
32

Jevreji Irana izrazili najdublje saučešće nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija

F. H.
Jevreji u Teheranu (Foto: EPA-EFE)
Jevreji u Teheranu (Foto: EPA-EFE)
Teheransko jevrejsko udruženje izrazilo je najdublje saučešće povodom tragične smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, nakon pada helikoptera koji je zaprepastio naciju.

"Sućut povodom mučeničke smrti Ebrahima Raisija, suosjećajnog i predanog predsjednika iranske nacije", objavila je služba za odnose s javnošću Teheranskog jevrejskog udruženja.

Grupa je izrazila "srce puno tuge i oči pune suza", priznajući značajan gubitak vođe cijenjenog zbog svoje službe i poniznosti.

Tragični incident dogodio se u nedjelju kada je helikopter predsjednika Raisija bio prisiljen "tvrdo sletjeti" zbog jake magle u regiji Istočnog Azerbejdžana. Unatoč neposrednim naporima spašavanja u koje je bilo uključeno više od 40 timova, predsjednik je podlegao ozljedama, što je dovelo do izljeva tuge u cijeloj zemlji.

Izjava Udruge istaknula je ono što vide kao Raisijev trajni utjecaj, napominjući: "Nedvojbeno, historija Irana nikada neće zaboraviti sjećanje na skromnog predsjednika i mučenika na putu služenja."

"Jevrejska zajednica, zajedno sa svim Irancima, oplakuje iznenadni gubitak svog predsjednika i drugih predanih službenika koji su zajedno s njim postigli čast mučeništva", naveli su iz udruženja.