U stalnom kontaktu
35

Biden i Netanyahu obavili važan razgovor: Da li će Washington podržati kontranapad Izraela

V. K.
Joe Biden (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Joe Biden (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Američki predsjednik Joe Biden obavio je razgovor s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom nedugo nakon početka sukoba s Iranom, a mediji izvještavaju kako je bilo govora i o izraelskom kontranapadu na Iran.

U saopćenju za javnost iz Bijele kuće je navedeno kako je Biden razgovarao s Netanyahuom o napadima na Izrael koji su koordinirani s teritorije Jemena, Sirije, Iraka i Irana.

"Tokom razgovora potvrdio sam čvrstu posvećenost Amerike sigurnosti Izraela. Rekao sam mu da je Izrael pokazao izuzetan kapacitet da se brani i od napada bez presedana. Time se šalje jasna poruka neprijatelja da ne mogu efikasno ugroziti sigurnost Izraela", rekao je Biden.

Također, mediji u SAD-u navode kako su dvojica lidera razgovarala i o mjerama koje će preduzeti Izrael nakon napada. U tom smislu naglašeno je kako Biden nije podržao ideju kontranapada na Iran.

"Američki predsjednik rekao je Netanyahuu da SAD neće pomagati u bilo kakvom izraelskom protunapadu na Iran. Biden je naglasio kako će se Amerika suprotstaviti svakom izraelskom kontranapadu", navedeno je.

Izrael još uvijek nije donio odluku o mjerama kontra Irana nakon prvog dana sukoba, a očekuje se kako će ratni kabinet saopćiti određene odluke nakon današnjeg sastanka u 15 sati.