Svijet
0

Bhutto: Pakistanske vlasti ne čine ništa da spriječe nasilje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša pakistanska premijerka i šefica opozicije Benazir Bhutto izjavila je u nedjelju da vlada nije učinila ništa kako bi spriječila nasilje u zemlji.

"Oni uvijek pokušavaju zaustaviti demokratske snage, ali se uopće ne trude zaustaviti ekstremiste, teroriste i fanatike", rekla je Bhutto pred oko 25.000 pristalica u blizini svoje kuće u pakistanskom gradu Larkani.

Bhutto smatra da neke vjerske škole djecu "pretvaraju u ubice", podsjećajući da je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf obećao reformu medresa, ali da "ništa nije učinjeno".

"Postoje političke medrese u kojima se učenici uče kako da prave bombe, koriste puške i ubijaju žene, djecu i stare", rekla je bivša pakistanska premijerka, prenio je Reuters.

"Ko su ti koji govore djeci da izvode bombaške napade kad se proslavlja Eid al-Adha" (Kurban-bajram) - upitala je Buto, osvrćući se na nedavni napad na vjernike u džamiji na sjeverozapadu zemlje kada je poginulo 48 ljudi, a više od 80 povrijeđeno.

I Bhutto je u oktobru preživjela samoubilački bombaški napad, u kome je ubijeno oko 150 ljudi na dan njenog povratka u zemlju, nakon osmogodišnjeg izgnanstva.