Svijet
0

Bhutto najavila novu vladu nacionalnog jedinstva

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zatočena opoziciona liderka Benazir Bhutto izjavila je u četvrtak kako se nada formiranju vlade nacionalnog jedinstva koja bi smijenila vladu predsjednika Perveza Musharrafa uoči izbora, te da kontaktira ostale opozicione lidere kako bi ih privoljela da uđu u tu vladu.

"Razgovarala sam s ostalim opozicionim strankama kako bismo ustanovili da li su oni u poziciji da se zajednički okupimo. Potrebno nam je vidjeti da li ćemo se pojaviti s prijelaznom vladom nacionalnog jedinstva čije će ovlasti biti predane vladi stvorenoj nakon izbora", izjavila je ona za Associated Press u telefonskom razgovoru iz kuće u Lahoreu u kojoj se drži u pritvoru.

Bhutto je izjavila za Associated Press da je Washington zabrinut vakuumom u vlasti ukoliko Musharraf bude prisiljen da napusti položaj, ali je dodala kako je poručila američkom generalmom konzulu u Lahoreu Bryanu Huntu da neće sarađivati s generalom.

Musharraf je ranije najavio stvaranje prijelazne administracije koja bi predvodila Pakistan na parlamentarnim izborima koji će se održati 9. januara.

Izbori bi trebali dovesti do obnove demokratske vladavine u Pakistanu, osam godina nakon što je Musharraf preuzeo vlast u puču bez krvoprolića.