Svijet
27

Bh. političari na Republikanskoj konvenciji: Balkan se nigdje ne spominje, Trump ima šanse

Piše: M. S.
Senad šepić i Branislav Borenović (Foto: Twitter)
Senad šepić i Branislav Borenović (Foto: Twitter)
Republikanskoj konvenciji koja se održavala od 18. do 21. jula u Clevelandu u američkoj saveznoj državi Ohio, prisustvovalo je i nekoliko bh. političara.

Senad Šepić, zastupnik Stranke Demokratske Akcije (SDA) u Parlamentu BiH, za Klix.ba je rekao da je atmosfera na konvenciji bila usijana te da se vidi dosta energije i želje za uspjehom. Šepić je rekao da Trump nije uopće spomenuo ni Evropu, a kamoli Balkan.

"Sigurnost, posao za Amerikance i ujedinjenje nacije su mu glavne teme, a sudeći prema završnom govoru težište političkog djelovanja su mu unutrašnje prilike i politika u SAD-u, što je razumljivo, jer to, prema istraživanju, najviše interesuje birače u zemlji od kojih očekuje podršku na izborima u novembru", rekao je Šepić za Klix.ba.

Sljedeća stanica Šepiću je Demokratska konvencija koja će se održati od 25. do 28. jula u Philadelphiji, a gdje se očekuje da će se kao kandidatkinja predstaviti bivša sekretarka države Hillary Clinton.

"Imajući na umu iskustvo i njeno poznavanje prilika pa i ulogu njenoga muža u dešavanjima na Balkanu i u BiH, smatram da bi Hillary više interesa poklonila BiH u smislu njenog bržeg napredovanja na euroatlantskom putu", smatra Šepić.

Republikanskoj konvenciji prisustvovao je i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Žestok govor, pokrio je sve što prosječan Amerikanac želi čuti. Trump je na putu da postane predsjednik SAD-a", prokomentarisao je Borenović obraćanje republikanskog kandidata.

Borenović dodaje da ljudi žele nešto novo, a da im Trump to i nudi.

Borenović je prisustvovao i debati Međunarodnog republikanskog instituta (International Republican Institute-IRI) o trenutnim svjetskim žarištima i rješenjima te je kratko putem Twittera prokomentarisao da se Balkan ni tu ne spominje.