Olli Rehn
0

Bezvizni režim do kraja godine

SRNA
Države zapadnog Balkana, koje su najviše učinile u ispunjavanju preduslova za ulazak na bijelu šengen listu, mogle bi već krajem godina da dođu do bezviznog režima, ocijenio je komesar za proširenje EU Olli Rehn.

Rehn je izrazio uvjerenje da će ministri Unije, na današnjem neformalnom sastanku u Češkoj, potvrditi opredjeljenje da su za zapadni Balkan vrata otvorena, ali da svaka država regiona mora da ispuni svoj dio obaveza.

"Ove godine koncentrisani smo na oslobađanje od viza. Upravo su se vratile brojne misije evropskih eksperata iz država regiona. Prije toga, svima smo pojedinačno uputili pravila puta i uslove za oslobađanje od viza i, na osnovu nalaza eksperata, već ovog proljeća sačinićemo temeljite izvještaje", rekao je komesar za proširenje.

Rehn je dodao da bi Evropski savjet, na osnovu tog izvještaja, trebalo da donese odluke o oslobađanju od viza za one zemlje koje su najviše učinile u ispunjavanju preduslova, a to su uvođenje biometrijskih pasoša i integrisanog sistema granične kontrole.

"Sasvim je realno da prve od država regiona dođu do bezviznog režima do kraja ove godine", naglasio je Rehn.

U mjestu Hluboka nad Vltavom na jugu Češke jutros je počeo drugi dan neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja EU na kojem će biti razmatrana situacija u regionu zapadnog Balkana.

Sastanku prisustvuju šefovi diplomatija zemalja zapadnog Balkana i Turske i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.