Svijet
0

Bez nastave u Koreji zbog straha od radioaktivne kiše

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Desetine škola u Južnoj Koreji otkazale su danas nastavu, a Sjevernokorejcima je preporučeno da ostanu u zatvorenom prostoru zbog straha da kiše donose radioaktivni materijal iz oštećene japanske nuklearne centrale Fukushima Daiichi.

Više od 130 osnovnih škola i obdaništa u provinciji Gjongi, oko glavnog grada Južne Koreje, Seula, otkazalo je nastavu ili skratilo časove nakon što je počela padati kiša.

Provincijski ured za obrazovanje obavijestio je u srijedu škole da obustave ili skrate časove "zbog sve veće uznemirenosti među đacima i roditeljima oko kontradiktornih tvrdnji o sigurnosti zbog radioaktivne kiše".

Školama u udaljenim predjelima, gdje đaci moraju duže pješačiti do škole, posebno je preporučeno da obustave nastavu. Onim školama koje budu radile rečeno je da ne izvode nastavu van učionica.

Zabrinutost u Južnoj Koreji, najbližoj zemlji Japanu, povećana je nakon što je meteorološka agencija u ponedjeljak najavila da radioaktivni materijal iz oštećene nuklearke Fukushima može biti prenesen na poluotok jugoistočnim vjetrovima.

Ured južnokorejskog premijera je saopćio da je količina radioaktivnog materijala suviše mala da bi predstavljala opasnost i pozvala obrazovne vlasti da se uzdrže od "izazivanja nervoze kod roditelja".

Međutim, broj poruka zabrinutih roditelja na internetskoj stranici ureda za obrazovanje u Seulu je naglo uvećan pošto je ona odbila da skrati časove i pozvala na mir.

"Molim vas naredite obustavu nastave. Do smrti sam zabrinuta zbog mog djeteta i ne mogu da spavam", piše u jednoj poruci.

Obrazovne vlasti u sjevernoj Čungčeong provinciji odgodili su sve fudbalske, bejzbol i druge sportske događaje.

Sjeverna Koreja je preko televizije pozvala stanovništvo da se skloni od kiše, a ako pokisnu da se dobro istuširaju.

U programu u srijedu večer državna televizija je preporučila ljudima da se snabdiju kišobranima, kabanicama i čizmama za kišne dane, prenijla je agencija Jonhap.

Radioaktivni materijal, uključujući i cezij, pronađen je na sjeveru i u glavnom gradu Pjongjangu, ali je količina mala da bi predstavljala opasnost po zdravlje, saopćile su vlasti u utorak preko državne televizije.