Svijet
0

Berlusconi Bushu: Italija će nastaviti s vojnim misijama u inostranstvu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Italijanski premijer Silvio Berlusconi obećao je tokom sinoćnjeg razgovora u Rimu s američkim predsjednikom Georgeom Bushom da će njegova vlada nastaviti da učestvuje u vojnim misijama u inostranstvu.

"Imamo 40 hiljada vojnika u misijama u inostranstvu i nastavit ćemo u tim naporima, uvjereni u rađanje demokratije, naprimjer u Iraku zbog značaja te zemlje u regionu. Nastavit ćemo i na drugim frontovima, a snažno podržavamo postizanje sporazuma u Libanu, Izraelu, kao i u svim onim zemljama za koje se nadamo da mogu postati prave demokratije", rekao je premijer Berlusconi na zajedničkoj pres-konferenciji s predsjednikom Bushom.

Kako je prenijela italijanska novinska agencija Ansa, predsjednik Bush i Berlusconi razmotrili su niz pitanja, a teme su, između ostalog, bili Iran, Afganistan i situacija u Iraku.

Berlusconi je naveo da je Italija ponudila da se priključi ostalim evropskim zemljama, pored Narodne Republike Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, u pregovorima sa iranskom vladom oko spornog nuklearnog programa.

"Moramo, međutim, biti sigurni da postoji volja da upotreba atomske energije bude usmjerena samo u mirne svrhe", rekao je Berlusconi.

Bush je kazao kako Iran ima pravo na nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe, ali da smatra da Islamska republika nema pravo da obogaćuje uran, što bi moglo dovesti do razvoja nuklearnog oružja.

Bush je u Rimu prethodno razgovarao i sa predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom, prije svega o borbi protiv terorizma i situacija na Bliskom istoku.

Bush i Napolitano su razmotrili i privrednu situaciju u svijetu, u kontekstu činjenice da će Italija sljedeće godine biti domaćin samitu Grupe osam (G8) najrazvijenijih zemalja sveta, javila je ANSA.

Uz Italiju i SAD, u G8 su također Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kanada i Rusija.