Svijet
0

Berlin: Policija traga za još sedam ekstremista

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon hapšenja trojice islamskih ekstremista koji su pripremali bombaške napade u Njemačkoj, njemačke vlasti tragaju za još sedam osumnjičenih osoba, saopćile su njemačke vlasti u četvrtak. Državni sekretar Hanning je izjavio kako je opća opasnost od terorizma još uvijek prisutna.

"Osumnjičeni se dijelom nalaze u Njemačkoj a dijelom u inozemstvu", rekao je August Hanning, državni sekretar u ministarstvu unutarnjih poslova.

On je izjavio da ti osumnjičeni, među kojima su osobe njemačkoga i turskog državljanstva "trenutno ne predstavljaju opasnost", ali da je opća opasnost od terorizma još uvijek prisutna.

"Nalog za izvršenje napada u Njemačkoj je izdan i on je još uvijek na snazi, i to je ono što nas zabrinjava", rekao je Hanning.

Savezni ured za suzbijanje kriminala (BKA) upozorio je u međuvremenu i na moguće osvetničke napade nakon najnovijih hapšenja i na potrebu sprečavanja napada automobilima-bombama.

Nakon što je otkriveno da su vođa i jedan od trojice u utorak uhapšenih ekstremista Nijemci koji su prešli na islam, ministar unutarnjih poslova Bavarske i budući premijer te savezne pokrajine Guenther Beckstein zatražio je pojačano praćenje konvertita.

"Konvertiti nesumnjivo naginju posebnom ekstremizmu kako bi se dokazali i stoga predstavljaju opasnu skupinu", rekao je Beckstein, prenijela je Hina.

Policija je u utorak nakon višemjesečnog praćenja uhapsila trojicu pripadnika ekstremne islamske skupine "Islamska džihad unija" za koje se sumnja da su pripremali napade automobilima-bombama na civilne i vojne ciljeve u Njemačkoj.