Svijet
0

Beogradski prijedlog: Kosovo sastavni dio Srbije

FENA
Prijedlog vlasti u Beogradu za Kosovo predviđa da ono ostane sastavni dio Srbije, s visokom autonomijom koja bi bila međunarodno zajamčena, izjavio je u utorak u Beogradu koordinator beogradskog pregovaračkog tima i savjetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić predstavljajući dokument s kojim će Beograd nastupiti u pregovorima o budućem statusu Kosova.

Samardžić je izjavio i da bi osim uloge jamca Ujedinjeni narodi imali i konkretne obveze i odgovornosti, prije svega u području sigurnosti.

"UN bi zadržale vojno i dijelom policijsko prisustvo u pokrajini. Vojna nazočnost UN podrazumijeva potpunu unutarnju demilitarizaciju Kosova i Metohije. Uloga policije UN bi bila u općem policijskom nadzoru nad unutarnjom sigurnošću u pokrajini", navodi se u platformi srpske strane.

Jedan od koordinatora beogradskog pregovaračkog tima i Koštuničin savjetnik Leon Koen rekao je da bi Kosovo imalo ustav, a "pokrajina bi samostalno obavljala sve nadležnosti, osim jednog broja koje bi pripale Srbiji".

Beograd bi, po Koenovim riječima , "zadržao nadležnosti u vanjskoj politici, kontroli granica, zaštiti ljudskih prava u posljednjoj instanci, monetarnoj i carinskoj politici, te zaštiti vjerskog i kulturnog nasljeđa."

Kosovo bi raspolagalo punom financijskom autonomijom i vodilo samostalnu politiku javnih financija, s mogućnošću zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija i dobivanja izravnih stranih investicija.

Na kraju tog dokumenta se navodi da bi "Kosovo moglo održavati međunarodne odnose s državama, regijama i međunarodnim organizacijama, ukoliko za to nije nužan međunarodni subjektivitet i ako ta suradnja ne ugrožava interese Srbije".

Na konferenciji za novinstvo je rečeno i da je platforma Beograda u utorak predana članicama Kontaktne skupine, Europskoj uniji i izaslaniku UN za status Kosova Martiju Ahtisaariju.