Svijet
0

Beograd: Tadić i Koštunica s Carlom del Ponte

FENA
Vlasti u Srbiji čine sve da bi Haškom sudu izručile odbjegle haške optuženike, poruka je srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, koji su u petak u Beogradu razgovarali s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

"Državni je interes da se optuženi za ratne zločine nađu pred Haškim sudom", navodi se u priopćenju iz ureda predsjednika Tadića, te se dodaje da državna tijela i institucije svakodnevno rade sve što je u njihovoj moći kako bi se preostali bjegunci - Ratko Mladić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin - locirali i uhitili.

I premijer Koštunica u priopćenju naglašava da je "prije svega u interesu Srbije ispunjavanje međunarodnih obveza i okončanje suradnje s Haškim sudom". Dodaje se da je Koštunica glavnoj haškoj tužiteljici "ukazao na to da postoji odlučnost i politička volja da se u potpunosti završi suradnja s tim sudom".

Carla del Ponte se, prije susreta s Tadićem i Koštunicom u petak, u četvrtak sastala s članovima Akcijskog tima za okončanje suradnje s Haškim sudom, predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s tim sudom Rasimom Ljajićem i tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem kao i s čelnicima vojne i civilne službe sigurnosti Svetkom Kovačem i Radom Bulatovićem, te direktorom srbijanske policije Miloradom Veljovićem.

Kako tvrdi beogradski Radio B92, Carli del Ponte je predstavljeno sve ono što vlasti u Beogradu poduzimaju ne bi li locirale odbjegle haške optuženike. Ta radio postaja tvrdi da je postignut veliki napredak glede uvida u državne arhive i da je Carla del Ponte ocijenila najvećim pomakom suradnju s Ministarstvom obrane Srbije, koje je haškim istražiteljima omogućilo uvid u svoje arhive.

Radio B92 navodi i to da još nije do kraja riješeno pitanje uvida haških istražitelja u arhive Sigurnosno-informativne agencije (BIA), te su Carla del Ponte i članovi Akcijskog tima razgovarali o modalitetima rješenja tog problema.

Carla del Ponte svoj posjet Beogradu završava u petak poslije podne, obraćanjem sudionicima seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, koji je u petak održan u Beogradu. Svoju ocjenu o suradnji Srbije s Haškim sudom, Carla del Ponte bi trebala u ponedjeljak iznijeti europskom povjereniku za proširenje Olliju Rehnu, koji bi trebao odlučiti jesu li se stekli uvjeti za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.