Svijet
0

Beograd: Svjedok-suradnik sposoban za suđenje za Ovčaru

FENA
U nastavku ponovljenog suđenja za zločin na Ovčari 1991. godine u Specijalnom sudu u Beogradu, u srijedu su sudski vještaci iznijeli ocjenu da je svjedok suradnik Spasoje Petković "Štuka" u cijelosti sposoban za rasuđivanje i da nema simptome posttraumatskog stresa.

Sudski vještak psihijatar Aleksandar Jovanović predstavio je nalaz stručnjaka pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vesko Krstajić. Vještačenje je bilo potrebno jer su optuženi i njihovi odvjetnici dovodili u pitanje ubrojivost zaštićenog svjedoka.

"Nije bilo poremećaja duševnog razvoja (svjedoka -suradnika) ni u sporno vrijeme ni danas i on je sposoban rasuđivati i odgovarati na pitanja", rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao i da je svjedok-suradnik natprosječno inteligentan i da kod njega nije ustanovljena sklonost patološkom laganju kao ni nesvjesnom "popunjavanje rupa u sjećanju izmišljenim događajima".

Petković je jedan od dvojice svjedoka-suradnika tužiteljstva na čijim se iskazima temelji optužnica za zločin na Ovčari. On je u prvostupanjskom postupku teško teretio većinu optuženih i detaljno opisivao njihovo sudjelovanje i ulogu u zlostavljanju i strijeljanju oko 200 hrvatskih zarobljenika u blizini Vukovara. Petković je bio sudionikom zločina. Priznao je da je iz streljačkog stroja na zapovijed nadređenih ubio nekolicinu zarobljenih. Bio je osobni kurir Mileta Mrkšića, haškog optuženika ali je odlučio kao "pokajnik" svjedočiti na suđenju i sada je na slobodi.

Nezadovoljni rezultatima psihijatrijske analize, optuženi i njihovi branitelji tijekom suđenja u srijedu postavljali su brojna pitanja sudskom vještaku da bi na kraju od suda zatražili novo vještačenje.

Petković će kao svjedok-suradnik ponovno dati iskaz, kako je najavljeno, tijekom sljedeća dva dana i taj dio suđenja bit će zatvoren za javnost.

Ponovljeni proces optuženima za ubojstvo više od 200 zarobljenih Hrvata na Ovčari počeo je u ožujku pošto je Vrhovni sud Srbije, potkraj 2006., ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je petnaestoro optuženih proglašeno krivima za zločin i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne, dok je dvoje oslobođeno krivnje.