Svijet
0

Beograd i Priština različito uoči odluke Vijeća sigurnosti o Kosovu

FENA
U očekivanju odluke Vijeća sigurnosti o statusu Kosova na temelju prijedloga posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, mediji u Prištini i Beogradu u utorak izražavaju različita stajališta.

Kosovski mediji na albanskom ponovno iskazuju zadovoljstvo Ahtisaarijevim prijedlogom o neovisnosti Kosova koju bi nadzirala međunarodna zajednica.

Dnevnik "Koha Ditore" posebice ukazuje na potporu SAD-a rješenju za Kosovo. "Amerika predvodi saveznike u potpori neovisnosti Kosova", piše taj list a "Kosova Sot" navodi da uz Washington, Ahtissarijev prijedlog podržavaju i London i Bruxelles.

Beogradski mediji u utorak ističu da je srbijanski predsjednik Boris Tadić u ponedjeljak u telefonskom razgovoru s američkim državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom iznio neslaganje s odlukom State Departmenta o potpori Ahtisaarijevu prijedlogu.

Beogradski mediji najavljuju da će predsjednik Tadić uputiti pisma šefovima država nestalnih članica Vijeća Sigurnosti i da će uputiti emisare koji će nastojati pridobiti što više članova Vijeća sigurnosti za stajalište Beograda po kojemu u pregovorima o Kosovu nisu iskorištene sve mogućnosti te treba dalje raditi na kompromisnom rješenju.

Mediji prenose i Tadićevo mišljenje da će Europska unija pokazati "umjerenost" i odlučiti se za taktiku "korak po korak" kako bi se osigurala dugoročna stabilnost regije.

S Burnsom je razgovarao i premijer Vojislav Koštunica koji je odbacio Ahtisaarijev prijedlog jer "narušava teritorijalni integritet Srbije i međunarodno pravo", navodi beogradski tisak.

Dnevnik "Blic" ponovno oživljava ideju o podjeli Kosova za koju smatra da nije potpuno isključena u međunarodnim krugovima.

Prenosi riječi lidera Srpske liste za Kosovo Olivera Ivanovića da bi podjela Kosova zapravo značila legalizaciju stvarnog stanja na terenu i da bi Ahtisaarijev prijedlog mogao biti samo privremeno rješenje.

Dužnosnik Pakta za stabilnost jugoistočne Europe i bivši ministar vanjskih poslova SRJ Goran Svilanović smatra da je sada potrebno "prihvatiti Ahtisaarijev plan i uputiti zahtjev za novim razgovorima o jačanju nadležnosti općina", odnosno o jačanju srpskog entiteta na sjeveru kako bi on dobio poseban status. Svilanović je također upozorio da bi Srbija "u toj varijanti morala biti spremna na mogućnost da to isto zatraže za sebe i Albanci na jugu Srbije".

Predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je ideja o podjeli bliska srpskim nacionalistima, ali ne i međunarodnoj zajednici, prenose beogradski mediji.