Svijet
0

Benazir Bhutto pokrenula predizbornu kampanju

FENA
Bivša premijerka Benazir Bhutto pokrenula je svoju predizbornu kampanju u nemirnom sjeverozapadnom Pakistanu u subotu, dan nakon što je objavila platformu svoje stranke uprkos pozivima opozicijskih grupa za bojkotom izbora koji su zakazani za 8. januar.

Bhutto je putovala u svom blindiranom crnom mercedesu uz policijsku pratnju iz prijestonice Islamabada u Peshawar, gdje je apelovala na podršku etničkih Paštuna, većinskih u pograničnoj regiji zahvaćenoj islamskim ekstremizmom, javio je AP.

Nju je pozdravilo na stotine pristalica koji su mahali zastavama iz njene Pakistanske narodne stranke i uzvikivali "Neka živi Benazir!"

"Tražim od naše paštunske braće da rade na miru. Oni su i ranije podržavali Pakistansku narodnu stranku i još jednom tražim podršku za Pakistansku narodnu stranku", kazala je.

"Pakistanska narodna stranka pružit će im sigurnost, mir i zaposlenje i donijet će razvoj u vaša područja da se vaši problemi mogu rješiti", poručila je masi.

Bhutto, premijerka u dva navrata čiji je povratak u Pakistan iz egzila u oktobru izazvao napade bombaša samoubica, prvi je veliki politički lider koji pokreće predizbornu kampanju otkako je predsjednik Pervez Musharraf napustio svoj vojni položaj i postao civilni lider u protekloj sedmici.