Smatra se veoma opasnim
6

Belgijska policija traži naoružanog vojnika koji je prijetio virolozima i najavio obračun s policijom

D. B.
Jurgen Conings
Jurgen Conings
Specijalna belgijska policija je u potrazi za naoružanim vojnikom s desničarskim stavoima za kojeg se vjeruje da predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Radi se o vojniku Jurgenu Coningsu, instruktoru koji je uzeo oružje iz baraka. On je navodno ranije prijetio virologu Marcu Van Ranstu, koji je vodio belgijski odgovor na koronavirus.

Van Ranst i njegova porodica su smješteni na sigurno.

Prema posljednjim izvještajima, Coningsa traži oko 350 policajaca uz podršku vojske oko nacionalnog parka u blizini granice s Nizozemskom. Autoput je na ovoj lokaciji zatvoren.

Conings je oružje uzeo iz baraka u bazi u Leopoldsburgu pod izgovorom da organizuje vježbu gađanja.

Policija je satima pretraživala šumu blizu grada Dilsen-Stokkema, kao i Coningsovu kuću u provinciji Limburg nakon što je u njegovom automobilu primjećeno oružje. Pronađena su dva raketna bacača i municija, ali policija vjeruje da je i dalje naoružan drugim oružjem.

Nacionalni park Hoge Kempen je zatvoren, a vojnicima je zabranjeno da napuštaju barake. Conings se smatra "potencijalno veoma opasnim ekstremistom". Navodno je ostavio pisma u kojim je naveo da je spreman na smrtonosnu bitku s policijom te da "više ne može živjeti u društvu u kojem su političari i virolozi ljudima sve oduzeli". On je također u prošlosti prijetio Van Ranstu, koji se smatra najboljim belgijskim virologom.