Muslimanska zajednica šokirana
0

Belgija: Požar u džamiji posljedica sunitsko-šiitskog sukoba?

FENA
Sa mjesta događaja (Foto: AFP)
Sa mjesta događaja (Foto: AFP)
U požaru podmetnutom u ponedjeljak navečer u džamiji u Bruxellesu poginuo je imam, a belgijska ministrica unutrašnjih poslova Joelle Milquet izjavila je u utorak da bi se moglo raditi o sunitsko-šiitskom sukobu unutar muslimanske zajednice.

"Moglo bi se raditi o problemu između sunita i šiita, međutim, moram biti oprezna jer treba dovršiti istragu do kraja", rekla je Milquet u izjavi za belgijske medije.

Požar je podmentut u Anderlechtu, jednoj od 19 bruxelleskih općina, u šiitskoj džamiji Rida. Jedan je svjedok vidio osobu koja je podmetnula požar, a vatrogasci su sat kasnije izvukli iz džamije dvije osobe, od kojih je jedna preminula, a druga lakše povrijeđena. Poginuo je 46-godišnji imam. Policija je saopćila da je privedena jedna osumnjičena osoba.

Iz islamske zajednice u Belgiji stigla je reakcija u kojoj tvrde da pretpostavke o problemima između sunita i šiita nemaju potvrdu na terenu.

"Muslimanska zajednica je u šoku, a incident ne odražava stanje na terenu gdje upkos različitim mišljenjima šiiti i suniti poštuju jedni druge", izjavila je potpredsjednica izvršnog tijela muslimanske zajednice u Belgiji Isabelle Praile.

Džamija Rida najveća je od desetak šiitskih džamija u Belgiji. Ukupno u toj zemlji ima oko 300 džamija.

Vjernici okupljeni oko džamije za napad optužuju selafijski pokret unutar sunitske zajednice.