Pojas Gaze
0

Belgija odgodila evakuaciju ranjene djece

FENA
Belgija je odgodila humanitrarnu misiju pružanja pomoći i transporta ranjene palestinske djece iz Gaze jer loši sigurnosni uvjeti ometaju njihovu avakuaciju, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova. "Još smatramo da postoji zahtjev za upućivanje tima, ali pod trenutnim sigurnosnim uvjetima to ne možemo učiniti", izjavio je glasnogovornik ministarstva Bart Ouvry, javio je Reuters.

Belgijski avion C-130 koji prevozi medicinske potrepštine i izviđački tim trebalo je da tokom vikenda sleti u egipatsko mjesto El-Arish, oko 60 km od pojasa Gaze.

Belgijanci su planirali prevesti ranjenu djecu iz Gaze u bolnice u Egiptu, Libanu, Jordanu ili u Evropi nakon što ih evakuiraju s teritorije lokalne humanitarne grupe.

Ouvry je, međutim, izjavio da su borbe već nekoliko dana sprečavale svaku evakuaciju ranjenika preko graničnog prijelaza Rafah u Egipat.

Medicinske ustanove u Gazi pretrpane su otkako je Izrael 27. decembra pokrenuo vojnu ofanzivu odgovarajući na prekogranične raketne napade Hamasa.

I druge članice EU-a, Luksemburg, Kipar i Grčka, također su ponudile da daju bolničke krevete ili dodatne letove s medicinskim osobljem i lijekovima.