Svijet
2

Belgija konačno dobila novu vladu, dominiraju flamanske stranke

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Nova belgijska vlada, koju predvodi šef liberala frankofon Charles Michel ali u kojoj dominiraju flamanske stranke, stupila je na funkciju u subotu nakon što je položila zakletvu pred kraljem Philippom.

Ova vlada desnog krila rezultat je potpuno nove koalicije između tri nizozemskofonske stranke, uključujući nacionalističku N-VA, jedne nove frankofonske formacije i liberalne stranke. Socijalisti su isključeni iz vlasti, prvi put u četvrt vijeka.

Ove stranke su postigle sporazum u utorak, malo više od četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora održanih 25. maja, uključujući i značajne ekonomske i socijalne reforme, od kojih je izvještaj o zakonskoj starosti za odlazak u penziju - danas utvrđenoj na 65 godina, 66 godina od 2025., zatim 67 godina 2030. godine.

"Zaklinjem se kralju na poštivanje ustava i zakona belgijskog naroda", izjavili su jedan po jedan 18 članova vlade na francuskom i nizozemskom i na oba jezika. Charles Michel, novi 38-godišnji premijer položio je zakletvu i na njemačkom, trećem službenom jeziku kraljevstva.

Kralj Philippe je prihvatio ostavku odlazećeg premijera, socijaliste Elia Di Rupa.

Flamanski nacionalisti N-VA, veliki pobjednici na izborima sa 33 posto glasova, dobili su najistaknutije funkcije, čak iako je predsjednik stranke Bart De Wever, više volio ostati izvan vlade.

U intervjuu datom u subotu belgijskom ekonomskom dnevnom listu L'Echo, Wever je čestitao na ovom sporazumu vlade koji je dozvolio "isključenje socijalista".

Frankofoni Pokret reformatora (MR), osim položaja premijera i vanjskih poslova za Didiera Reyndersa, nasljeđuje neke od najtežih položaja kao resor za pitanje penzija, energije i okoliša. Flamanski demokršćani CD&V-a dobivaju resor pravosuđa i ekonomije, a flamanski liberali zdravstvo, koje vraća vrlo popularnoj Maggie De Block.

Belgijska štampa je zabilježila u subotu da je ova vlada daleko od pariteta, jer njenih 18 članova ne odražava raznolikosti Belgije, a niko od njenih članova nije iz manjina.