Svijet
0

Beč: Pušten iz pritvora jedan osumnjičeni za prijetnju terorističkim napadima

FENA
Jedan od troje austrijskih državljana muslimana, pripadnika druge generacije imigranata s arapskog prostora, osumnjičenih za prijetnju terorističkim napadima Austriji, uhapšenih u srijedu u Beču, bit će pušten iz pritvora, odlučio je istražni sudija.

Kako je saopćeno ocijenjeno je da protiv 26-godišnjeg muškarca, porijeklom iz Pakistana, ne postoji dovoljno dokaza, dok bračni par, jedan 22-godišnji muškarac i 20-godišnja žena, egipatskog porijekla, ostaje osumnjičen za članstvo u terorističkoj organizaciji.

Za ovo krivično djelo njima prijeti zatvorska kazna do 10 godina. Uz to muškarcu se prebacuje i prijetnja austrijskoj vladi, tako da je sudija odlučio da se bračnom paru produži istražni pritvor. Bračni par, koji se nalazi u pritvoru u Austriji, osumnjičen je da stoji iza jedne videoporuke, postavljene na internetu početkom marta, u kojoj se prijeti Njemačkoj i Austriji, javio je u subotu Tanjug.

U dijelu posvećenom Austriji "Glas Kalifata", kako sebe nazivaju, zatražio je od austrijskih vlasti povlačenje svojih vojnika iz mirovne misije u Afganistanu, uz prijetnju terorističkim akcijama. Glavni osumnjičeni 22-godišnji muškarac u Austriji je odranije poznat kao musliman radikalnih shvatanja, i ujedno je predsjednik organizacije "Islamska omladina Austrije" (IJO), kao i glavni odgovorni za internet prezentaciju "Globalnog islamističkog medijskog fronta" na njemačkom govornom području.