Svijet
0

Barroso: EU pažljivo prati situaciju s otpadom u Italiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak u Parmi, na sjeveru Italije, da "pažljivo" prati krizu vezanu za otpatke u Kampaniji, regiji Napulja, podsjećajući da je Evropska unija već pokrenula protiv Italije proceduru zbog kršenja evropskog zakonodavstva.

"S velikom pažnjom pratimo sve što se dešava u Kampaniji. Komisija je pokrenula polovinom juna prošle godine proceduru zbog nepoštivanja evropskog zakonodavstva o otpadcima", rekao je Barroso iz Parme.

Evropska komisija je pokrenula u junu 2007. sudski postupak protiv Italije zbog opasnog gomilanja na hiljade tona otpadaka u regiji Napulja. Ova situacija predstavlja "kršenje evropskog zakonodavstva u domenu otpadaka", naglasila je Komisija u svom saopćenju.

"Nadamo se da će inicijativa talijanske vlade postati ubrzo operativna, specijalno u domenu infrastruktura koje su temelj za globalno rješavanje problema", dodao je Barroso a navodi ga agencija Ansa.

Šef talijanske vlade Romano Prodi najavio je u utorak da će vojska intervenirati u rješavanju najurgentnijih slučajeva u krizi s otpadom u Napulju, te predočio nekoliko mjera u "konačnom rješavanju" ovog problema, među kojima i izgradnju "najmanje tri spaljivača" otpada.

Barroso i Prodi susrest će se u subotu na Malti, povodom ulaska ove male države u eurozonu, a 28. januara u Rimu će se okupiti tehnička komisija za reguliranje otpadaka u Kampaniji s talijanskim i ekspertima međunarodne zajednice.

Više od 110.000 tona otpadaka je akumulirano u Napulju i njegovoj regiji od kraja 2006.