Svijet
49

Barbarska tradicija: Blizu 200 miliona žena živi sa osakaćenim genitalijama

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Novo saopćenje UNICEF-a o obrezivanju žena kaže kako je ovom praksom zahvaćeno blizu 200 miliona žena u 30 zemalja svijeta.

U pojedinim državama ova nazadna tradicija univerzalni je dio odrastanja, a najveći broj djevojčica koje bivaju osakaćene do kraja života živi u Indoneziji, Etiopiji i Egiptu.

Od spomenutih 200 miliona, njih 44 miliona su djevojčice mlađe od 15 godina. S druge strane, države s najvećim procentom žena, djevojaka i djevojčica od 5 do 49 godina koje su pretrpjele obrezivanje su Somalija, Gvineja i Džibuti.

"U državama kao što su Somalija, Gvineja i Džibuti praksa obrezivanja žena je gotovo ustaljena. Živjeti u tim zemljama kao djevojčica znači da postoji velika šansa da ćete proći proces obrezivanja genitalija. To se dešava u 9 od 10 slučajeva", rekla je Claudia Cappa, glavna autorica saopćenja.

Gambija, Mauritanija i Indonezija smatraju se državama koje su najopasnije za djevojčice do 14 godina, dok je u većini zemalja čin obrezivanja izvršen prije petog rođendana djevojčica.

Najradikalnija verzija običaja zastupljena je u Jemenu gdje se 85 posto obrezanih djevojčica s oštricom srelo u prvoj sedmici života.

"Sakaćenje ženskih genitalija razlikuje se od regiona do regiona, od zemlje do zemlje, a pojedine prakse životno ugrožavaju mlade živote. U svakom slučaju sakaćenja zastupljeno je ugrožavanje ljudskih prava žena i djevojčica", rekla je zamjenica direktora UNICEFA Geeta Rao Gupta.

Dobra vijest o ovom zastrašujućem fenomenu govori kako je na globalnom nivou aktivno smanjenje broja slučajeva obrezivanja žena. Ipak, cifra od 200 miliona ostaje alarmantna i govori o potrebi za daljim podizanjem svijesti o štetnosti ženskog obrezivanja.

Žensko obrezivanje je ublaženi naziv za sakaćenje ženskog polnog organa koje uglavnom uključuje odstranjivanje vanjskog dijela organa ili vulve, uključujući klitoris.

Razlozi za obrezivanje su često rezultat vjekovne tradicije kombinovane s religijom i manjkom informacija.