Posjete
0

Barack Obama sutra stiže u Njemačku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama dolazi u petak u Njemačku, na NATO samit koji povodom 60. godina postojanja te alijanse počinje u Baden-Badenu, gdje će ga uz najviše vojne počasti dočekati kancelarka Angela Merkel.

Ovim susretom Merkelove i Obame, koji se nalazi na evropskoj turneji od Velike Britanije, preko Francuske i Njemačke, do Češke i Turske, počinje novo poglavlje u njemačko-američkim odnosima, ocjenjuju nemački mediji, ukazujući istovremeno da, ipak, postoje teme razgovora gdje neće ići sve baš glatko.

Razlike između Amerike i Njemačke, odnosno Obame i Merkel, prema mišljenju analitičara, postoje u viđenju puteva savladavanja svjetske finansijske krize. Amerika želi milijardama teške državne programe, dok njemačka vlada nije za dalja zaduživanja i teži suštinskom pooštrenju kontrole svjetskog finansijskog tržišta.

Između njih dvoje, kako piše štampa, postoje, očito, i razlike u pogledu viđenja budućnosti NATO.

Merkel je u vladinoj deklaraciji povodom ''rođendanskog'' samita NATO, kojim će se obilježiti 60 godina postojanja te alijanse, rekla da ne vidi ''globalan NATO'', dok Amerika, kako tvrde analitičari, želi prestrukturiranje i jače povezivanje s demokratskim režimima, poput Japana, Australije i Indije.

Kada je riječ o politici prema Afganistanu, gdje Njemačka, pored Kosova, ima svoju najveću vojnu misiju, njemački analitičari kažu da bi se tek poslije saveznih njemačkih izbora, zakazanih za kraj septembra, kada će se znati ko će Njemačkom vladati u narednom četvorogodišnjem mandatu, mogli očekivati konkretni američki zahtijevi.

Povodom odnosa Amerike i Rusije, ali i Irana, analitičari iz Berlina naglašavaju da bi u toj oblasti Njemačka mogla za Washington da bude dragocijeni posrednik, pošto njeguje odnose s tim zemljama.

Nemački mediji pišu i o širokom spektru mogućih tema za razgovor Merkel i Obame - od bilateralne saradnje, preko svjetskih ekonomskih i političkih pitanja i slažu se oko jednog - ''spasavanje'' autokoncerna ''Opel'' bi moglo da bude jedno od, za Njemačku, veoma važnih pitanja.

Mediji u četvrtak podsjećaju da su očekivanja Nijemaca od novog američkog predsjednika i par mjeseci poslije njegovog izbora i dalje nepromjenjeno visoka. Dolazak američkog predsjednika je uvijek spektakularan, pa mediji podsjećaju da će i novi šef američke države imati delegaciju od 500 osoba.

Obama je na svoje prvo evropsko putovanje pošao sa suprugom, čiji dolazak izaziva ogromno interesovanje njemačke štampe, naročito one posvećene ženama i modi, koja već ocjenjuje da je Michelle Obama ''položila ispit'' pred Evropljanima.