Svijet
0

Barack Obama stigao u službenu posjetu Kanadi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u četvrtak u Ottawu u jednodnevnu službenu posjetu Kanadi, tokom koje će s premijerom Stephanom Harperom razgovarati o gospodarskim i trgovinskim odnosima dviju zemalja, o ratu u Afganistanu, ekologiji i drugim pitanjima, izvijestile su američke TV mreže.

Sedmosatna posjeta Kanadi prva je Obamina državnička posjeta nekoj stranoj zemlji nakon što je stupio na dužnost 20. januara.

Bijela kuća je najavila da će Obamina glavna poruka tokom posjete Kanadi biti da SAD namjerava zadržati snažne trgovinske veze sa svojim sjevernim susjedom i najvećim vanjskotrgovinskim partnerom.

"Sada nije vrijeme da ikomu ostavimo dojam da smo za manje, a ne više trgovine. A to je poruka koju će Obama istaknuti", izjavio je Denis McDonough, zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost.

McDonough je kazao da će Obama u razgovorima s Harperom zajamčiti da odredba "Kupujmo američko", ugrađena u zakon o gospodarskim poticajima, neće negativno utjecati na trgovinu s Kanadom. Odredbom se traži da čelik za infrastrukturne projekte finansirane iz paketa poticaja bude američke proizvodnje, osim ako se time ne krše međunarodni trgovinski sporazumi.

"Odredba će biti primijenjena u skladu s našim međunarodnim trgovinskim obvezama, obvezama prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA)", rekao je McDonough komentirajući zabrinutost kanadskih dužnosnika zbog mogućih učinaka odredbe "Kupujmo američko".

Obama i Harper razgovarat će i o ekološkim pitanjima, posebno o proizvodnji nafte od uljnih škriljevaca, koja se odnosi na polovicu nafte što se izvozi u SAD, rekli su njihovi pomoćnici.

SAD oko 20 posto svojih potreba za naftom podmiruje uvozom iz Kanade, pa je sjeverni susjed i najveći američki dobavljač nafte, veći od Saudijske Arabije.

Dva državnika razgovarat će u sjedištu kanadske vlade na Parliament Hillu, a zatim je predviđen radni ručak, prenijela je Hina. Obama će se sastati i sa čelnikom kanadske opozicije Michaelom Ignatieffom, po objavljenom programu posjete.