The Guardian
0

Barack Obama na stranom ispitu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi londonski listovi se osvrću u subotu na međunarodnu turneju demokratskoga predsjedničkog kandidata na sljedećim američkim izborima Baracka Obame.

Dnevnik The Guardian konstatira da iako u Evropi vlada veliko zanimanje za Obaminu posjetu, njemu i njegovom timu je mnogo važnije kakav će utisak njegova strana posjeta ostaviti na publiku kod kuće nego na onu u inozemstvu.

Najvažniji ciljevi su da se američki birači uvjere kako je on spreman postati glavnokomandujući oružanih snaga, kao i pokazati da poznaje i razumije međunarodnu politiku te da može parirati stranim čelnicima.

Financial Times piše da se medijska histerija koja okružuje Obaminu turneju drastično razlikuje od pažnje koju dobija njegov republikanski protukandidat John McCain.

Tri inozemna McCainova putovanja skoro da nisu ni spomentua u vijestima i konzervativni krugovi u Americi gorko primjećuju da se više ne radi o predsjedničkoj kampanji, jer da su mediji već praktično "krunisali" Obamu.

Ipak, postoji opasnost da se nezasito zanimanje medija za Obamu okrene protiv njega samoga, jer nijedan eventualni gaf ili greška neće promaći budnom oku kamere, što njegovim protivnicima onda može poslužiti kao dokaz njegove političke nezrelosti.

Također, ovaj predsjednički stil putovanja i nastupa može se nekima učiniti preuranjenim i preambicioznim, jer je Obama još uvijek samo predsjednički kandidat.

Financial Times primjećuje i da entuzijazam koji u Evropi vlada za Obamu može uplašiti konzervativnije Amerikance koji naginju mišljenju da je ono što je naročito popularno među Evropljanima vjerovatno previše liberalno za Ameriku.