Godišnjica izraelskog napada
0

Ban Ki-Moon zabrinut za Gazu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasnogovornik UN-a izjavio je danas da je generalni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-Moon duboko zabrinut za pojas Gaze, godinu dana nakon izraelske ofanzive, ističući da je Ban pozvao na okončanje "neprihvatljive" blokade Izraela. Ban je upozorio i da se stanovništvu tog gusto naseljenog područja uskraćuju osnovna ljudska prava.

"Iako je nasilje bilo nižeg nivoa ove godine, incidenti se nastavljaju i nema trajnog prekida vatre", navedeno je u saopćenju UN.

"Kvalitet i kvantitet humanitarnih isporuka koje ulaze u Gazu je nedovoljan, šira ekonomska i aktivnost na obnovi je paralizirana", dodaje se u saopćenju.

Trosedmična izraelska ofanziva počela je 27. decembra 2008. Valom zračnih udara, nekoliko dana nakon što je Hamas proglasio kraj prekida vatre.

Cilj Izraela ja bio da zaustavi prekograničnu raketnu vatru palestinskih ekstremista i krijumčarenje oružja na teritoriju koju kontrolira Hamas.

Ban je označio blokadu tog područja, koju je uveo i susjedni Egipat, ne samo neprihvatljivom nego i kontraproduktivnom.

"Postoji osjećaj beznadežnosti u Gazi danas za 1,5 miliona Palestinaca od kojih je polovina ispod osamnaest. Njihova sudbina i dobrobit Izraela su tijesno povezani" zaključuje se u saopćenju.

U saopćenju se poziva Hamas da okonča nasilje i da poštuje međunarodno pravo.

U izraelskoj ofanzivi poginulo je oko1.400 Palestinaca, najviše civila, kako tvrde palestinske organizacije za ljudska prava.

Izrael je saopćio da je žrtava bilo manje 1.166 i da su većinom poginuli naoružani ekstremisti. Na izraelskoj strani bilo je 13 žrtava, uključujući 10 vojnika.