Svijet
7

Ban Ki-moon: Srce mi krvari kada vidim ubijenu djecu u Gazi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon pozvao je na hitno postizanje primirja u Gazi kao i na prestanak ispaljivanja raketa na Izrael.

Prvi čovjek UN-a je u prisustvu premijera Palestine Rami el-Hamdallaha na konferenciji za medije istakao da je u ovom momentu najvažnije da se postigne primirje kako bi prestalo ubijanje nevinih civila.

“Mislim da je potrebno izvršiti pritisak da se što prije postigne primirje i da se zaštite civili. Ako se nastave sukobi između dvije strane rast će i broj mrtvih”, kazao je Ban.

Istakao je da zajedno sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom vode opsežne sastanke u Kataru kako bi bilo postignuto primirje.

“Sastat ćemo se i sa izraelskim premijerom Benyaminom Netenyahuom, egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom el-Sisijem kao i sa zvaničnicima Katara. Došlo je vrijeme da prestane nasilje i da palestinski narod kao i svi drugi narodi žive slobodno. Nakon primirja je potrebno rješavati glavni problem. Palestinski narod mora živjeti u uslovima političke i ekonomske stabilnosti dok im se trebaju omogućiti slobodno putovanje i saobraćaj”, rekao je Ban.

Naglasio je kako je situacija u Pojasu Gaze vrlo teška i kako su nerijetko žrtve nevina djeca i žene.

“Srce mi krvari kada vidim ubijenu djecu u Gazi. Situacija je mnogo gore od onog što smo pretpostavljali. Vijeću sigurnosti UN-a sam predao listu sa imenima svih poginulih Palestinaca. Osjećam veliku tugu zbog nevinih žrtava”, poručio je čelnik UN-a.

Premijer Hamdallah je pak istakao da izraelski napadi na Gazu ne jenjavaju uprkos pritisku međunarodne zajednice.

“Izraelski okupatori nastavljaju sa napadima na Gazu. Naš narod ima pravo da gradi svoju vlastitu budućnost, živi slobodno i časno. Ali Izrael nastavlja sa prijetnjama”, kazao je palestinski premijer.

U posljednja 24 sata izraelska vojska je na jug Pojasa Gaze, na gradić Han Yunus izvršila artiljerijski napad prilikom čega je poginulo osam, a ranjeno oko 40 ljudi.

Posljednji smrtni bilans u Pojasu Gaze je 645, a 4.080 ljudi je ranjeno ili povrijeđeno.Izraelska vojska je 7. jula počela ofanzivu na palestinsku teritoriji.

Kodno ime te akcije je "Zaštitna linija". Izraelska vojska je izvela na hiljade artiljerijskih napada na palestinsku teritoriju, a već 17. jula je proglasila kopnenu ofanzivu nakon čega je ušla u Pojas Gaze.