Svijet
0

Ban Ki-moon apelirao na Irak da odgodi pogubljenje dvojice Saddamovih saradnika

FENA
Novi generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon apelirao je na Irak da odgodi pogubljenje dvojice Saddamovih saradnika, dok se nastavlja spor oko načina na koji je pogubljen bivši irački predsjednik.

Apel je upućen u pismu iz ureda tajnika Bana iračkom predstavniku u UN-u, dok je širom svijeta izraženo negodovanje u vezi s nehumanim izvršenjem smrtne kazne nad Saddamom Husseinom, koji je u posljednjim trenucima bio izloženom ruganju egzekutora i ostalih prisutnih.

Kritike su također upućene na račun novoga generalnog sekretara UN-a, koji nije na vrijeme iznio stav svjetske organizacije o ovom pitanju.

Ban je, komentirajući Saddamovo pogubljenje, rekao da "svaka članica UN-a treba odlučiti o ovom pitanju", što je u suprotnosti sa zvaničnim stavom Ujedinjenih naroda koji se protive smrtnoj kazni.

Dvojica osuđenika koja očekuju izvršenje smrtne kazne su Saddamov polubrat, bivši šef obavještajne službe Barzan al-Tikriti i bivši predsjednik iračkoga vrhovnog suda Awad al-Bandar.

Čovjek koji će, kako se očekuje, stati na čelo britanske vlade kasnije ove godine Gordon Brown pridružio se međunarodnim kritikama pogubljenja Saddama Husseina, rekavši da je ovaj događaj "žalostan i za svaku osudu", te da je način na koji je pogubljenje izvršeno "potpuno neprihvatljiv".

On je dodao i da način na koji je Saddam Hussein okončao život neće doprinijeti smanjivanju napetosti između sunita i šiita.

Ovako oštar nastup ministra Browna, javlja BBC, naglašeno se razlikuje od držanja premijera Tonyja Blaira, koji još uvijek nije prokomentirao čitav slučaj, što je izazvalo kritike u britanskoj javnosti.

Irački premijer Nuri al-Maliki inače je ljutito reagirao na negativne međunarodne reakcije u vezi s pogubljenjem, zaprijetivši da će njegova vlada preispitati odnose sa zemljama koje su uputile kritike.

Maliki je rekao da je vješanje Saddama "unutrašnja stvar" njegove zemlje, za dobrobit ujedinjenja Iraka, i da je bivši predsjednik imao pravedno suđenje.