Svijet
1.2k

Bajrami postali zvanični praznici u državnim školama u New Yorku

Klix.ba
New York City (Foto: EPA)
New York City (Foto: EPA)
New York će postati prvi veliki grad koji će zatvoriti javne škole tokom dva najsvetija muslimanska blagdana, kazao je u srijedu gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Nekoliko okruga u zemlji, uključujući Massachusetts, Michigan i New Jersey, u posljednjih nekoliko godina uvrstili su u svoje praznične kalendare muslimanske blagdane Ramazanski i Kurban-bajram.

De Blasio, demokrata koji je obećao tolerantniji New York, opisao je politiku koja počinje u narednoj školskoj godini kao pitanje pravednosti. U svjetlu terorističkih napada u Evropi i nasilja na Bliskom istoku ova odluka iznenadila je mnoge.

Za muslimanske aktiviste koji su proveli godine pokušavajući podići politički profil, najava gradonačelnika je uzeta kao značajna pobjeda i pokazatelj da su uspjeli.

"Priznavanje ovih blagdana je znak da muslimani imaju ulogu u političkom i društvenom sistemu Amerike", rekao je Ibrahim Hooper, glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose.

Najmanje šest školskih okruga na nacionalnom nivou, uključujući Cambridge, Massachusetts, Dearborn, Michigan, Burlington, Vermont, Paterson, South Brunswick i New York kao vid priznanja zatvoriti će škole za vrijeme dva glavna muslimanska praznika.

Prema istraživanju Univerziteta Columbia, blizu 10 posto učenika i studenata u javnim školama su muslimani.

Prethodni gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg odbacio je ovu ideju rekavši da je potrebno da školarci više vremena provode u učionici.

Blasio je rekao da je kao kandidat za gradonačelnika obećao da će zatvoriti škole za vrijeme trajanja dva muslimanska blagdana, te da će to obećanje i ispuniti.