Svijet
0

Bajkerske bande šire se na jugoistočnu Evropu

SRNA
Kriminalne motociklističke bande velikom brzinom šire se na jugoistok Evrope, upozorio je danas Evropol, ističući da su grupe poput "Paklenih anđela" sve smjelije i nasilnije u svojim aktivnostima.

U saopštenju se navodi da su se bande povezane sa "Moto-klubom Pakleni anđeli" i "Bandidos" prebacile u Albaniju, Bugarsku i dijelove Turske kako bi pažnju usmjerile na šverc droge i druge kriminalne aktivnosti.

"Nova savezništva između bandi znači da imaju veću sposobnost i kapacitet da rukovode švercom droge preko jugoistočne Evrope, koristeći balkansku rutu. U trci da sebi obezbijede šanse koje pružaju jugoistočne Evrope rat bandi predstavlja značajnu prijetnju, što se može vidjeti po porastu nasilja između članova zaraćenih klanova u drugim dijelovima Evrope", navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol ističe da je proširenje bandi na jugoistok Evrope započet prije dvije godine, te da se ubrzava i stvara probleme lokalnim policijskim snagama. Ova organizacija poziva na veću policijsku saradnju i razmjenu obavještajnih podataka u borbi protiv bandi.

Portparol Evropola Soren Pedersen rekao je da pojedine zemlje jugoistočne Evrope ne shvataju obim prijetnje.