Svijet
0

Bagapš: Priznanje Kosova ubrzava nezavisnost "nepriznatih"

FENA
Sergei Bagapsh
Sergei Bagapsh
Ukoliko do kraja godine bude donesena odluka o priznanju Kosova to će "odriješiti ruke" drugim državama da priznaju nezavisnost Abhazije, Pridnjestrovlja, Nagorno-Karabaha i Južne Osetije, izjavio je danas predsjednik nepriznate Abhazije Sergej Bagapš.

"Ako ne poslušaju Rusiju, ona će reći: mi nismo htjeli taj presedan, ali, ako ste vi odlučili da priznate Kosovo kršeći sve međunarodne principe, šta nas sprječava da priznamo Abhaziju?", izjavio je on u intervjuu ruskom dnevniku "Komersant".

"Kada se riješi sudbina Kosova, znači i naša će uskoro biti riješena", kazao je predsjednik te bivše autonomne republike otcijepljene od Gruzije.

Ponavljajući da historijski i pravno Abhazija "ima više osnova za nezavisnost od Kosova", on je naveo da su se "mnogi u Abhaziji ljutili na Rusiju što je za teritorijalnu cjelovitost Srbije i protiv priznanja Kosova", ali da je "Rusija velika država" i da je "ta pozicija shvatljiva - ona gleda na Srbiju kao na geostrateškog partnera".

Bagapš je ocijenio da su izjave o "jedinstvenosti" kosovskog slučaja neodržive. Govoreći o mogućnosti obnavljanja pregovora o statusu te nepriznate republike s Tbilisijem, ponovio je da je to potrebno da se gruzijska vojska povuče iz planinskih dijelova Kodorskog klanca, jedine teritorije u Abhaziji koju Gruzija kontrolira.

On je odbio i mogućnost direktnih razgovora s predsjednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem.

"Znam zašto su im potrebni razgovori predsjednika 'oči u oči' - da bi zatim kazali Bagapš i Sakašvili se sreću i imali bi normalne odnose kada se Rusija ne bi miješala. Mi im povod za to nećemo dati", riječi su predsjednika Abhazije u intervjuu ruskom dnevniku.