Njemačka oklijeva
13

Baerbock pokušava ubijediti Scholza da isporuči Ukrajincima rakete dometa 500 kilometara

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock pokušava promijeniti mišljenje njemačkog kancelara Olafa Scholza o snabdijevanju Ukrajine krstarećim raketama dugog dometa Taurus.

Spiegel je objavio da se Baerbock nekoliko mjeseci suzdržavala od bilo kakvih javnih izjava o projektilima Taurus koje je Scholz mogao shvatiti kao neprimjeren pritisak.

Međutim, ona se oslanjala na saveznike Njemačke da to urade.

Spiegel spominje sugestiju britanskog ministra vanjskih poslova u intervjuu za njemačke medije da bi projektili Taurus mogli biti zamijenjeni za britanske Storm Shadows, napominjući da je on naizgled predložio ono što Baerbock nije otvoreno rekla.

Njemački medij također piše da Baerbock tajno radi na planu da Njemačka pošalje krstareće rakete u Ukrajinu bez prelaska crvenih linija koje je zacrtao Scholz.

Jedna od opcija je da Njemačka pošalje projektile Taurus Britancima, koji bi ih isporučili Ukrajini, ali zadržali kontrolu nad njihovim raspoređivanjem i ciljevima.

Baerbock tek treba da ubijedi Scholza, piše Spiegel.

Scholz je javno naveo različite razloge za odbijanje Njemačke da isporuči Ukrajini projektile Taurus – od izbegavanja eskalacije i uvlačenja u rat sa Rusijom, do zabrinutosti da će te rakete biti upotrebljene za udar na Moskvu.